Flitsen - Externe flits

 

 
 
   
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
Zelfbouw
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
.
 

 

 

Een externe flits als "hoofd flits" of "slave" gebruiken

 

Omdat ik van mijn vorig analoog toestel nog een flash Vivitar 530FD had wilde ik die graag gebruiken als remote flits voor mijn digitaal Nikon D70 toestel.
Probleem was echter dat ik geen idee had in hoeverre  deze flits compatibel was met mijn digitaal toestel.
Daarom heb ik een aparte elektronische sturing gemaakt voor de Vivitar flits, die vanaf de flitsshoe (hotshoe) van de Nikon aangestuurd kan worden.
.

Opmerking: Op het flits kontact punt (strobe) kunnen gevaarlijk hoge spanningen aanwezig zijn ( tot 300V en meer).
Deze hoge spanning kunnen bij aanraking een gevaarlijke elektroshock veroorzaken,  maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor uw camera.
Digitale toestellen verdragen meestal niet meer dan 6V, ook de polariteit is belangrijk (zie instructieboekje van de camera). 
Op deze site Strobe trigger voltages (Botzilla.com) staat meer informatie betreffende compatibiliteit van flashes en de spanning op de strobe triggerpunt. (zie ook "werking flits")

Schema van de sturing voor de Vivitar flits

 

Hoofd bekommernis van de schakeling is een goede scheiding tussen de Nikon Camera Hot-shoe en het flash toestel, zodat er geen gevaarlijke stroompulsen van de Remote flits in de camera terecht komen.

Belangrijk:
Om er zich van te vergewissen dat geen risicovolle fouten zijn gemaakt, is het aan te bevelen om vooraleer de schakeling via de hot-shoe aan de camera aan te sluiten, eerst de spanning op de ingang (Input) te meten, die mag niet meer dan 6V bedragen.
Ook de kortsluitstroom van de "input" naar massa dient gemeten te worden. Die mag niet meer dan (6.0V-0.7V )/100Kohm < 55 A bedragen

Er is ook een 2de uitgang (open collector ) voorzien waarmee een zelfde "remote flash sturing",  kan aangestuurd worden, wat op zijn beurt een 2de flits toestel inschakelt.
Op deze manier kan de flits sturing naar meerdere flitsen doorgeschakeld worden.

 

Hierboven: behuizing voor de elektronica  en contact blokje voor de Nikon Hot-shoe.
De flits wordt enkel aangestuurd wanneer de interne flits niet is uitgeklapt, op deze manier kan hij dus niet als slave gebruikt worden, enkel als remote hoofdflits.
De diffuser bestaat uit een wit doorzichtig plastiek afkomstig van een shampoo flesje.
Het is bevestigd met Velcro (zwart zelfklevend op de flash en wit zelfklevend op de diffuser.

Het contactblokje dat in de hot-shoe van de camera past is aan de onderkant gemaakt van isolerend materiaal (enkelzijdige printplaat) zodat de flits contacten van de camera niet kortgesloten worden.

Externe  flits als "slave "  gebruiken

Om de Vivitar als slave flits te kunnen gebruiken, is een triggerpuls nodig afkomstig van de lichtflits van de interne Nikon flits. Hiertoe heb ik een "flits detector" gebouwd.
Wil je op het juiste moment de "slave flits " laten afgaan, dan moeten de voorflitsen van de camera uitgeschakeld worden, dit kan door in het menu "flitsen "op manueel te zetten. Zie rubriek  "Voorflitsen"

Foto en schema van de flitsdetector:

 

     

Deze flitsdetector kan in de Nikon hot-shoe onder de uitgeklapte interne flits geschoven worden.
Wanneer de interne flits flitst, wordt de uitgang (open collector) kortgesloten, net zoals het flitscontact van de hot-shoe.
De detector werkt dus zonder externe spanning toe te voeren en kan direct aangesloten worden aan hierboven vermelde "Remote flash sturing", in plaats van het hot-shoe contactblokje.

De basis van de flitsdetector is een enkelzijdige printplaat, de onderzijde is isolerend materiaal, zodat de contacten van de hot-shoe niet kortgesloten kunnen worden.

 

Versie 28/12/2008
Beertje
Update 2021